Lucien Posman

Composer

Lucien Posman (°1952) studeerde aan de conservatoria te Gent en te Antwerpen. Roland Coryn was zijn mentor voor compositie. Posman is ere-docent compositie, harmonie, contrapunt & fuga aan het Koninklijk Conservatorium van de School of Arts, Hogeschool Gent. Hij was stichter en is ere- voorzitter van ComAV, Componisten Archipel Vlaanderen, een belangengroepering voor Vlaamse componisten. Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Posman was actief betrokken bij het kamermuziekplatform De Rode Pomp van zijn broer André.

Posman componeerde een vrij gevarieerd oeuvre waaronder een symfonie, een opera, concerti, werken voor solo-instrumenten, kamermuziek voor diverse bezettingen en een relatief groot aantal vocale werken. Zijn Blake – werken vormen een belangrijk deel van zijn oeuvre; zes cantates, zes koorliederen, 19 SONGS of Innocence voor sopraan, koor & harp en 25 Songs of Experience voor gevarieerde bezetting.

Zijn composities werden uitgevoerd door voorname ensembles en musici in binnen- en buitenland en werden opgenomen en uitgezonden door verschillende radiozenders hier te lande en elders.

Zijn laatste CD, ‘Welcome Stranger’, opgenomen door AQUARIUS ENSEMBLE en uitgegeven bij Phaedra, behaalde het 10/10 label van het muziektijdschrift LUISTER.

Voor zijn liedcyclus ‘5 Songs of Experience’ won Lucien Posman in 1988 de Muizelhuisprijs voor Kamermuziek. In 2002 deelde hij met zijn broer André in de Fuga Trofee, uitgereikt door de Unie van Belgische componisten aan De Rode Pomp voor haar verdiensten ten aanzien van het Belgische muziekleven. Met zijn pianoconcerto won hij de prijs voor nieuwe muziek van de Provincie O-VL. Met het koorwerkje ‘a golden string’ werd hij laureaat van de Blake Society – Tithe Grant Competition. ‘The Book of Los’ werd in 2015 opgenomen in de ‘CANON VLAAMSE MUZIEK’.